Tillæg 10 til Kommuneplan 2021

Formålet med tillægget er at udvide rammeområdet ved Kallerup Renseanlæg samt ændre rammebestemmelserne vedrørende den specifikke anvendelse, bebyggelsens omfang og udformning, udstykning, miljøklasser, vejadgang, stiforbindelse samt beplantning.

Tillægget udarbejdes i forbindelse med lokalplan 5.19, der har til formål at udvide kapaciteten på Kallerup Renseanlæg samt forbedre slamafvandingen.

Tillæg 10 til Kommuneplan 2021 omfatter rammeområde 6.T.2.

Der ændres følgende i rammeområde 6.T.2:

  • Rammeområdets areal udvides
  • Den specifikke anvendelse tilføjes muligheden for solenergianlæg på terræn.
  • Det maksimale etageantal fastsættes til 1,5
  • Den maksimale bygningshøjde fastsættes til 8,5 meter
  • Det maksimale etageareal fastsættes til 500 m2
  • Der fastsættes bestemmelse om at der skal etableres et beplantningsbælte samt at eksisterende beplantning skal bevares.
  • Der fastsættes miljøklasse på mindst 1 og højest 3.
  • Der fastsættes bestemmelse om at den eksisterende vejadgang skal fastholdes og at der skal etableres en rekreativ til med offentlig adgang.
  • Der tilføjes bestemmelse om at der ikke kan ske udstykning.

 

Risiko for oversvømmelse

Der er ikke registeret større problemer med oversvømmelse indenfor planområdet. Tillæggets bestemmelser giver mulighed for en udvidelse af sparebassinet, etablering af to slambede, etablering af drivhushal over tørreplads og læsseplads. Disse anlæg og bebyggelse skal være med til at udvide kapaciteten på renseanlægget, så det kan håndtere de større regnmængder, som forventes forårsaget af klimaforandringer. Tillæggets bestemmelser for området medvirker til at minimere risikoen for overløb af spildevand til Vadsby Å ved større regnhændelser.

International naturbeskyttelse

Natura 2000-områder

Planen skal være i overensstemmelse med de internationale naturbeskyttelsesinteresser. Natura 2000-områder er udpegede naturområder, hvor arter og naturtyper er internationalt beskyttet.

Der må ikke ske forringelse eller påvirkning af naturtyper og levesteder inden for et Natura 2000-område.

Nærmeste Natura 2000-område er nr. N140 Sengeløse og Vasby Moser, der ligger ca. 3 km nordøst for planområdet. Indenfor området ligger Kallerup Renseanlæg, og anlægget har været i drift siden 1996. Tillæggets bestemmelser giver mulighed for en udvidelse af kapaciteten, som vil mindske risikoen for overløb til Vasby Å. Vasby Å løber ud i Hove Å, som passerer langs og

gennem Natura 2000-områdets nordvestlige del. Høje-Taastrup Kommune vurderer, at udvidelsen af de tekniske anlæg vil kunne have en positiv effekt på de vandløbsnære dele af mosen langs

Vadsby/Hove Å. Pga. afstanden til Natura 2000-området og de aktiviteter som planen muliggør, vurderes det ikke, at kommuneplantillægget vil kunne medføre en væsentlig påvirkning af arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området.

Habitatdirektiv - Bilag IV-arter

Kommunen har desuden en særlig forpligtigelse til at beskytte en række udvalgte dyre- og plantearter, der fremgår af bilag IV i EU’s habitatdirektiv. Dette gælder både inden for og uden for Natura 2000-områderne. I Høje-Taastrup Kommune er der kendskab til en stor udbredelse af bilag IV-arter såsom stor vandsalamander, spidssnudet frø og en lang række flagermus.

Nærmeste ynglelokalitet for spidssnudet frø og stor vandsalamander, er et vandhul, der ligger ca. 10 meter øst for planområdet. De eksisterende græsarealer og slambede i den nordlige del af området, er en del af et større sammenhængende rasteområde for padderne, idet der vokser græs mm. på det slam, der ligger til afvanding i slambedene. Høje-Taastrup Kommunes vurdering er, at ændringen fra græsareal til 2 ekstra slambede, ikke vil have en væsentlig betydning for værdien af rasteområdet for padderne.

Ved etablering af en drivhushal over en tørreplads og en læsseplads på et areal som tidligere har været afgræsset, vil betyde, at arealet fremadrettet ikke vil være en del af paddernes rasteområde. Det er Høje-Taastrup Kommunes vurdering, at arealet er af en begrænset størrelse i forhold til det samlede rasteområde, og at det ikke vil få nogen betydning for paddebestanden i området.

Høje-Taastrup Kommune vurderer, at ændringerne indenfor renseanlægget ikke vil påvirke eventuelle flagermus i området. Der fældes kun enkelte træer samt en kratlignende vegetation i

forbindelse med udvidelsen af sparebassinet. Træerne er ca. 25 år gamle og uden hulheder eller løs bark.

Produktionsvirksomheder

Kommunen skal sikre, at planen tager hensyn til produktionsvirksomheder herunder deres drift- og miljøvilkår samt deres udviklingsbehov. Planområdet ligger ikke i umiddelbar nærhed til en produktionsvirksomhed og vil derfor ikke medføre skærpede miljøvilkår for produktionserhverv.

Grundvandsbeskyttelse

Hele Høje-Taastrup kommune er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser (OSD), hvor grundvandet i særlig grad skal beskyttes.

Planområdet ligger inden for forsyningsområdet til HTK Vand A/S, men er beliggende uden for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), hvor der anvendes pesticider til erhvervsmæssige formål.

Området ligger udenfor indvindingsoplande til vandværk. Området er udpeget som nitratfølsomt indsatsområde, men ligger udenfor indsatsplanerne for Taastrup Nord og Solhøj Ishøj. I planområdet, er der ikke tale om en ændret arealanvendelse, til en mere forurenede aktivitet jf. bilag 1 i ”Vejledning om krav til kommuneplanlægning inden for OSD og indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for disse ”.

Den fremtidige arealanvendelse vurderes derfor at være i overensstemmelse med bestemmelserne i ”Bekendtgørelse om krav til kommunalbestyrelsens fysiske planlægning inden for OSD og indvindingsoplande uden for disse”.

Støj

Anvendelsen indenfor området er uændret efter vedtagelsen af kommuneplantillægget. Med tillægget gives der mulighed for en udvidelse af kapaciteten. Virksomheden indenfor planområdet har en miljøgodkendelse, og skal have en ny miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelsen af anlæggene indenfor området.

I den daglige drift skal Miljøstyrelsens vejledende støjgrænseværdier være overholdt i forhold til nærheden af boliger. Miljøgodkendelsen vil stille vilkår til virksomheden herunder bl.a. støj, som virksomheden skal overholde. Den årlige tømningsperiode er ca. 10-14 dage. Kommuneplantillæggets bestemmelser giver mulighed for etablering af drivhushal over tørreplads samt læsseplads, som medvirker til en reduktion i antallet af lastbiltransporter årligt i tømningsugen. Reduktionen af lastbiler er omkring 14 stk.

En mindre del af planområdet ligger indenfor det støjbelastet område. Planområdet omfatter et renseanlæg med tilhørende tekniske anlæg, og det er ikke en støjfølsom anvendelse. Planområdet omfatter eksisterende lovlige bebyggelse og anlæg, som kommuneplantillægget ikke ændrer på. 

Retningslinjeudpegninger

Grønt danmarkskort

Planområdet ligger indenfor udpegningen af økologiske forbindelser i Kommuneplan 2021. Det fremgår af retningslinjerne, at i eksisterende områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser og økologiske forbindelser må der kun meddeles tilladelse til byggeri, anlæg eller ændret arealanvendelse, hvis det kan begrundes ud fra væsentlige samfundsmæssige hensyn. I givet fald skal det så vidt muligt ske uden at forringe de særlige værdier, som ligger til grund for udpegningen, eller muligheden for at styrke eller genoprette disse værdier.

Det fremgår også af retningslinjerne, at ændringer indenfor de udpegede områder dog kan ses som led i forbedring af områdernes biologiske værdier eller i medfør af allerede gældende bestemmelser i en fredning eller lokalplan.

Det fremgår også, at de økologiske forbindelser ikke må overskæres, reduceres eller udsættes for indgreb, der forringer spredningskorridorernes biologiske værdi, uden at der sikres kompenserende foranstaltninger.

Indenfor planområdet er der eksisterende bebyggelse og tekniske anlæg i relation til renseanlægget. Tillæggets bestemmelser giver mulighed for en udvidelse af kapaciteten på anlæggene. Det vurderes, at udvidelsen af anlæggene ikke vil have nogen væsentlig indflydelse på den økologiske forbindelse. På slambedene vokser græs mv., og bedene vil bidrage positivt til naturinteresserne og de økologiske forbindelser indenfor området. Udvidelsen af sparebassinet, etablering af drivhushal og læsseplads, vurderes at være i en begrænset størrelse i forhold til den samlet økologiske forbindelse, så det ikke vil få nogen betydning for den økologiske forbindelse.

Skovrejsning

En del af planområdet ligger indenfor udpegningen af ønsket skovrejsning i Kommuneplan 2021. Det fremgår af retningslinjerne, at de udpegede skovrejsningsområder ønskes tilplantet med skov. Skovrejsningsområder skal så vidt muligt beskyttes mod arealanvendelser og anlæg, der på længere sigt kan forringe mulighederne for skovrejsning.

I kommuneplanen er skovrejsningsområder bl.a. udpeget, hvor grundvandsressourcen skal beskyttes. Indenfor planområdet ligger Kallerup Renseanlæg, og tillæggets bestemmelser er med til at give mulighed for en udvidelse af den allerede tilladte anvendelse. Det vurderes, at anvendelsen, som tillægget giver mulighed for, ligesom skovrejsning, vil kunne varetage interessen for

drikkevandsbeskyttelse, da det med de tekniske anlæg sikres, at der ikke sker nedsivning til grundvandet.

Lavbundsarealer

En del af planområdet ligger indenfor udpegningen af lavbundsarealer i Kommuneplan 2021. Det fremgår af retningslinjerne, at de udpegede lavbundsarealer så vidt muligt skal friholdes for byggeri, anlæg og terrænregulering. Evt. nødvendigt byggeri og anlæg, herunder tekniske anlæg og veje, indenfor de udpegede lavbundsarealer i landområdet, skal placeres og udformes, så det ikke forhindrer, at et lavbundsareal i fremtiden kan genetableres som vådområde, eng eller til opstuvning af overfladevand som et led i klimatilpasning.

Det fremgår ligeledes, at indenfor de udpegede lavbundsarealer i landområdet skal landbrugsdriften søges ekstensiveret og vandstanden hævet med henblik på at reducere udvaskning af næringsstoffer, forbedrer forholdene for de vilde dyr og planter samt skabe vandreservoirer og binde CO2 for at imødegå klimaforandringer.

En mindre del af planområdet ligger indenfor lavbundsareal, der kan genoprettes. Det fremgår af retningslinjen at indenfor de udpegede lavbundsarealer, der kan genoprettes, må der ikke meddeles tilladelse til byggeri, anlæg med videre, som forhindrer, at det naturlige vandstandsniveau kan genskabes.

Ligeledes fremgår det, at når genopretning af et lavbundsareal ved etablering af et vådområde er gennemført, må arealet ikke anvendes til intensiv landbrugsdrift igen.

Indenfor planområdet er der eksisterende bebyggelse og renseanlægget ligger i tilknytning til Hedehusene. Et område omkring Vadsby Å er udpeget som et lavbundsareal, der kan genoprettes. Høje-Taastrup Kommune vurderer derfor, at der er behov for en øget kapacitet til renseanlægget for at håndtere de fremtidige regnhændelser. Derved også for at undgå forurening af vandmiljøet i og omkring Vadsby Å. Det vurderes, at kommuneplantillægget er i overensstemmelse med retningslinjen.

Særlige værdifulde landbrugsområder

En del af planområdet ligger indenfor udpegningen af særlige værdifulde landbrugsområder i Kommuneplan 2021. Det fremgår af retningslinjerne, at de særlig værdifulde landbrugsområder skal søges opretholdt til jordbrugsformål i form af landbrugs- eller skovbrugserhverv.

Det fremgår ligeledes, at når særlig værdifulde landbrugsområder inddrages til anden anvendelse som for eksempel byformål, tekniske anlæg eller naturgenopretning, skal der i planlægningen i videst muligt omfang tages hensyn til de landbrugsmæssige interesser, såsom de berørte ejendommes arrondering, størrelse, investeringsniveau, samt mulighederne for jordfordeling.

Ved inddragelse af særlig værdifulde landbrugsområder, skal det sikres, at der er en passende afstand mellem eksisterende landbrug og ny miljøfølsom anvendelse som for eksempel boliger og rekreative anlæg, så miljøkonflikter undgås.

Renseanlægget er den nuværende anvendelse, og kommuneplantillæggets bestemmelser giver mulighed for en udvidelse. Planområdet ligger i tilknytning til byen. Området udgør en mindre del af den samlede udpegning. Det vurderes, at planen er i overensstemmelse med retningslinjen.

Kulturhistorie i landområdet

En mindre del af planområdet ligger indenfor udpegningen af kulturhistorie i landområdet i Kommuneplan 2021. Det fremgår af retningslinjerne, at for hele landområdet gælder, at kulturhistoriske spor og elementer i videst muligt omfang skal bevares. Inden for de udpegede områder må der kun meddeles tilladelse til byggeri, anlæg eller ændret arealanvendelse, hvis det kan begrundes ud fra væsentlige samfundsmæssige hensyn, og det ud fra en konkret vurdering kan ske uden at forringe de kulturhistoriske værdier eller muligheden for at styrke eller genoprette disse værdier. Ændringer kan dog ske som led i forbedring af områdernes kulturhistoriske værdier eller i medfør af allerede gældende bestemmelser i en fredning eller lokalplan.

Af retningslinjerne fremgår det også, at inden for de udpegede områder skal der som udgangspunkt sikres offentlig adgang og mulighed for oplevelse og forståelse af landskabs-, natur- og kulturværdierne. Den almene adgang kan dog begrænses inden for særligt sårbare områder.

Udpegningen udgør et mindre areal i kanten af planområdet. En mindre del af det eksisterende stiforløb løber igennem udpegningen. En del af stiforløbet omlægges. Omlægningen af stien ligger ikke indenfor udpegningen. Stien er med til at sikre adgang til det kulturhistoriske område. Det vurderes, at kommuneplantillægget er i overensstemmelse med retningslinjen.

I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) skal kommunen vurdere behovet for at udarbejde en miljøvurdering.

Til at vurdere en eventuel miljøpåvirkning har kommunen foretaget en screening, dvs. en indledende vurdering af, om der skal gennemføres en egentlig miljøvurdering. Høje-Taastrup Kommune har vurderet, at kommuneplantillægget ikke vil få en væsentlig indvirkning på miljøet. Kommunen vurderer, at der er tale om en mindre ændring i forhold til gældende planlægning.

Høje-Taastrup Byråd har den 26. februar 2025 besluttet at offentliggøre forslag til tillæg 10 til Kommuneplan 2021.

Forslag til tillæg 10 til Kommuneplan 2021 er offentligt fremlagt fra den 05. marts 2025 til den 30. april 2025.

Følgende nye rammeområder bliver udlagt i tillægget:

6.T.2 - Kallerup Renseanlæg

Følgende rammeområder bliver aflyst ved tillæggets endelige vedtagelse:

6.T.2 - Kallerup Renseanlæg