Geologiske interesser


2.4.1 I områder med geologisk interesse skal kommunen arbejde for, at der bevares intakte geologiske jordbundsprofiler, så istidens dannelsesprocesser og lagserier kan opleves og studeres.

2.4.2 Der kan som udgangspunkt ikke gives tilladelse til terrænreguleringer, større beplantninger og bebyggelse, der vil medføre forringelse af mulighederne for at opleve og studere enkeltlokaliteter med geologisk interesse.

 

Redegørelse

Høje-Taastrup Kommune vil sikre:

  • at enkelte geologiske jordbundsprofiler i tidligere grusgrave bevares og bliver tilgængelige for offentligheden, så de geologiske forhold i undergrunden kan formidles.

Kommuneplanens retningslinjer vedrørende geologiske interesse er udarbejdet på baggrund af Planlovens § 11 a, stk. 1, nr. 17 for sikring af geologiske bevaringsværdier.

Formålet med udpegningen er at sikre mulighed for at opleve de geologiske dannelsesforhold, som findes i kommunen, samt undervise skoleklasser med videre om geologiske processer, råstofgravning, grundvandsforhold og lignende forhold, som er knyttet til undergrunden. Dette skal ske ved at synliggøre og formidle de geologiske forhold i kommunen.

Der følger ingen handlepligt med retningslinjerne. Kommuneplanens retningslinjer har alene til formål at skabe opmærksomhed på de geologiske interesser, som er knyttet til kommunens grusgrave.

For at skabe et overblik over geologiske bevaringsværdier i Danmark har Miljøministeriet i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) udarbejdet et samlet kort over geologiske lokaliteter i Danmark af international, national eller regional værdi. Ingen af disse lokaliteter ligger i Høje-Taastrup Kommune.

Kommuneplanen udpeger på den baggrund ikke decideret bevaringsværdige geologiske lokaliteter eller elementer. Men kommunen rummer mange grusgrave, hvor der er oplagt mulighed for at studere og forstå de geologiske forhold under jordoverfladen. Kommunen har derfor udpeget to områder med geologisk interesse af mere lokal karakter.

De geologiske områder med lokale geologiske interesser omfatter grusgravene i Hedeland Naturpark og den fortsat aktive Kallerup Grusgrav. Udpegningen knytter sig ikke til bestemte graveprofiler i grusgravene. Grusgravsaktiviteterne i Reerslev Grusgrav er i dag ophørt, og det må forventes, at eventuelt tilbageværende jordbundsprofiler med tiden vil styrte sammen og gro til. Der er i dag offentlig adgang til grusgraven. Kallerup Grusgrav er den eneste aktive grusgrav i kommunen. I Kallerup Grusgrav er der ikke adgang for offentligheden.

I forbindelse med driften af Hedeland Naturpark bør der løbende sikres adgang til synlige geologiske jordbundsprofiler, så istidens dannelsesprocesser og lagserier kan opleves.

Graveprofilerne er især sårbare overfor tilgroning og sammenstyrtninger. Graveprofilerne kan vedligeholdes ved med få års mellemrum at grave 1-2 meter af profilen og derved holde den skarp, så man tydeligt kan se de forskellige jordlag.

Planlægning har desuden til hensigt at understøtte Natur- og Friluftspolitikken ved at styrke udbuddet af friluftsoplevelser i det grønne og øge borgernes brug af de rekreative naturområder.