Friluftsliv


2.8.1 Ved etablering af nye rekreative områder skal det almene friluftsliv understøttes. I de bynære rekreative områder skal der være særlig fokus på friluftsinteresser med god offentlig adgang og tilgængelighed.

2.8.2 Færdigbehandlede grusgrave skal som udgangspunkt udlægges til rekreative naturområder, der understøtter det almene friluftsliv. Områderne skal så vidt muligt indgå i sammenhæng med nærliggende rekreative områder. Kallerup grusgrav kan dog anvendes til solenergianlæg.

Regionale friluftsområder – de grønne kiler

2.8.3 I de indre og ydre grønne kiler kan der kun planlægges for overvejende almen, ikke bymæssig friluftsanvendelse med fortsat mulighed for jordbrugsmæssig anvendelse. Områderne må ikke inddrages til byzone. Planlægningen og administration inden for kilerne skal ske i overensstemmelse med Fingerplanens bestemmelser.

2.8.4 Der kan i de dele af de grønne kiler, som ikke er omfattet af arealreservationerne til transportkorridorer, etableres anlæg til klimatilpasning forudsat, at det ikke forringer og i videst muligt omfang styrker natur og vilkår for friluftsliv.

2.8.5 Hedeland skal fastholdes som et rekreativt frilufts- og naturområde. Området skal som udgangspunkt friholdes for anden bebyggelse end den, som er nødvendig for drift og udvikling af Hedeland Naturpark som rekreativt friluftsområde.

Anvendelse af søer, vandløb og vådområder

2.8.6 Ved søer, vandløb og vådområder kan adgangsforholdene forbedres for det almene friluftsliv. Der kan efter en konkret vurdering gives tilladelse til mindre anlæg, som understøtter vandaktiviteter for det almene friluftsliv, såsom platforme, opholdsmuligheder og støttepunkter, hvis det ikke skader naturen og beskyttelsesinteresser.

2.8.7 Sejlads på offentlige søer skal godkendes af kommunen. De afledte aktiviteter heraf må ikke være til skade for plante- og dyrelivet i og omkring vandområderne.

 

Redegørelse

Høje-Taastrup Kommune vil sikre:

  • attraktive rekreative områder, der inviterer til et bredt udbud af friluftsaktiviteter og oplevelser.
  • at de rekreative muligheder tilpasses de enkelte områder, så benyttelsen ikke forringer områdernes natur-, landskabs- og kulturværdier.

Kommuneplanens retningslinjer vedrørende friluftsliv er udarbejdet på baggrund af Planlovens § 11 a, stk. 1, nr. 9 og 20 for hhv. beliggenheden af arealer til fritidsformål samt anvendelse af søer og vandløb.

Retningslinjerne beskriver på et mere generelt plan, hvordan Høje-Taastrup Kommune vil arbejde for at fremme det almene friluftsliv. Kommunen har en Natur- og Friluftspolitik, der har til formål at understøtte en fortsat grøn bæredygtig udvikling i kommunens natur og grønne områder. Flere borgere skal have mulighed for forskellige oplevelser i det grønne alt efter interesse og temperament, og brugen af de rekreative områder skal øges.

Generelt skal friluftslivet indtænkes ved etablering af nye rekreative områder for eksempel i forbindelse med planlægning af nye større byudviklingsområder samt nye kommunale skove og naturområder. De rekreative områder skal tilbyde forskellige aktivitetsformer, herunder fordybelse, naturoplevelser og motionsformer. Desuden skal mulighederne for adgang og ophold for friluftslivet i det åbne land generelt forbedres. I kommunen er der en række sammenhængende rekreative stier og ruter, der giver mulighed for længere ture gennem landskabet og fra byerne ud i det omgivende landskab. Se retningslinjer for stier her.

Ved omdannelse af de nedlagte grusgrave skal der også være særlig fokus på rekreative oplevelser. Nedlagte grusgrave skal ses som en unik mulighed for at forme fremtidens landskaber med mangfoldige naturområder, der understøtter det almene friluftsliv og biodiversiteten. Se retningslinjer for råstoffer her og retningslinjer for natur her.

Hedeland er et godt eksempel på, hvor der i dialog med råstofudvinderne er opnået spændende rekreative landskaber efter endt råstofgravning. På samme vis ønsker kommunen, at Vasby og Kallerup graveområder omdannes til et nærrekreativt naturområde for borgerne i byen. De nedlagte grusgrave skal udvikles i relation til omgivelserne, og den fremtidig anvendelse skal fastlægges i respekt for beskyttelsesværdierne.

Fingerplanen udpeger indre og ydre grønne kiler, som går på tværs af kommunegrænserne i hovedstadsområdet og sikrer sammenhængende grønne arealer til regionale fritidsformål. Høje-Taastrup Kommune ønsker, at de regionale fritidsområder i endnu højere grad end i dag skal fungere som daglige fritids- og udflugtslandskaber for kommunens borgere.

Retningslinjerne skal sikre, at de grønne kiler fastholdes som åbne, grønne strøg, der kan danne ramme for det almene friluftsliv i overensstemmelse med bestemmelserne i Fingerplanen. Det indebærer, at mulighederne for offentlig adgang og ophold har højeste prioritet. De indre grønne kiler skal friholdes for nye større fritidsanlæg til organiserede fritidsaktiviteter. I de ydre grønne kiler kan der etableres enkelte større friluftsanlæg under hensyn til beskyttelsesinteresserne. Se retningslinjer for større fritidsanlæg her.

De regionale friluftsområder skal friholdes for byfunktioner, men skal til gengæld tilbyde friluftsoplevelser, som kan supplere friluftsmulighederne i byerne. Der kan kun planlægges for rekreativ arealanvendelse som traditionelt hører hjemme i landområdet. Friluftsområderne skal så vidt muligt friholdes for og beskyttes mod støjende aktiviteter, da netop freden og roen er helt centralt for den rekreative oplevelse i det åbne land. Se retningslinjer for støjende fritidsanlæg her.

Hedeland

Friluftsområdet Hedeland ligger i den ydre grønne kile og udgør et særligt natur- og fritidsområde, der er dannet i tidligere grusgrave. I en del af området er der stadig råstofindvinding, men i takt med at områderne færdiggraves, vil det løbende omdannes til rekreative formål. Området udvikles i fællesskab mellem Høje-Taastrup, Roskilde og Greve kommuner.

Hedeland rummer i dag omkring 20 foreninger og klubber, som tilbyder mulighed for en række selvorganiserede aktiviteter og oplevelser i naturen. 

Her findes blandt andet ski- og kælkebakke, gang- og cykelstier, ridestier, golfbane, veterantogbane, knallertbaner, motorcrosscenter, gokartbane, legepladser, amfiteater, bålpladser med mere.

Området har stor biologisk værdi, hvilket især skyldes den næringsfattige jord, der er blotlagt i forbindelse med råstofindvendingen.

I 2016 vedtog de tre kommuner en ny vision for Hedeland, som i 2017 er fulgt op med Hedelands Udviklingsplan 2017-2030. Udviklingsplanen beskriver prioritering af konkrete tiltag, som sætter retningen for den videre udvikling af Hedeland.

Høje-Taastrup Kommune ønsker at skabe gode natur- og friluftsoplevelser i og omkring kommunens søer, vandløb og vådområder for at tilgodese friluftslivet. Det kan blandt andet ske ved at forbedre adgangsforholdene, hvor det kan forenes med hensynet til naturen og ikke forringer vandmiljøet.

De miljømæssige aspekter omkring vandløb og søer reguleres gennem statens vandplanlægning. Den statslige vandområdeplan fastsætter konkrete miljømål for de større vandløb og søer. Derudover indeholder planen et indsatsprogram, der har til hensigt at forbedre tilstanden i en række af de vandløb og søer, hvor tilstanden ikke lever op til miljømålet. Kommunen vil tilrettelægge vedligeholdelsesindsatsen, så vandløbene vedligeholdes i overensstemmelse med miljømålene fra vandområdeplanen.

De fleste af kommunens søer og vådområder er beskyttede efter naturbeskyttelsesloven § 3, og kommunens vandløb er omfattet af vandløbsloven. For at sikre at de naturmæssige forhold ikke påvirkes af udefrakommende forhold, skal der søges om tilladelse til at igangsætte eventuelt byggeri eller projekter, der kan påvirke vandløb og naturarealer som for eksempel ved at bygge en bro.

Sejlads på søer og vandløb må ikke have væsentlig negativ påvirkning af dyre- og planteliv. Der er ingen af kommunens vandløb, der er egnede til rekreativt brug i form af kano eller kajaksejlads med videre.

Der er kun begrænsede muligheder for fiskeri i kommunens vandløb. Fiskeri i både vandløb og søer kræver altid ejerens tilladelse. Mulighederne for fiskeri i de offentlige søer vil enten fremgå af skiltning eller af kommunens hjemmeside.

Der er ikke lavet særlige udpegninger til anvendelsen af søer, vandløb og vådområder.

Høje-Taastrup Kommune har en række sammenhængende rekreative ruter, der giver mulighed for længere ture gennem landskabet og fra byerne ud i det omgivende landskab. Herudover er nogle af ruterne kortere og forbinder kommunens bynære rekreative områder. Ruterne skal understøtte borgernes mulighed for at færdes i deres nærområde og sikre god forbindelse til det øvrige stinet.

En rute er et begreb, der anvendes for et sammenhængende stiforløb og er navngivet. Ruterne er ofte fysisk afmærket og understøtter kommunens grønne struktur både i og uden for byområderne. Ruterne understøtter ligeledes de kommunale fritidsaktiviteter, der består af idrætspladser, legepladser, motionspladser samt primitiv overnatning.

De rekreative ruter består af Maratonringen og Kløverstier. Herudover er der planlagt naturringe i forbindelse med Friluftsstrategi 2021-2028. Ruterne er placeret i tilknytning til hinanden, så der sikres et sammenhængende rutenet. Læs mere om de rekreative ruter på kommunens hjemmeside.

De rekreative ruter skal som udgangspunkt sikres, når der etableres nye infrastrukturanlæg og planlægges for nyt byggeri og anlæg. For at sikre et sammenhængende stinet i hele kommunen skal de rekreative ruter sammenkobles med de øvrige stier. Realisering af de rekreative ruter skal ske i samarbejde med lokale aktører.

I forbindelse med detailplanlægningen af rekreative ruter skal der sikres handicapvenlige forløb, og der skal være særlig fokus på opholdsmuligheder og støttepunkter ved de bynære ruter. Se i øvrigt retningslinjer for fritidsanlæg her.