Bystrategier

Høje-Taastrup Kommune tilbyder med sine tre stationsbyer og flere landsbyer alt lige fra landlig idyl og storslået natur til kreative miljøer og urban puls.

Sammen supplerer kommunens byer hinanden og udgør en bred vifte af muligheder for borgere og erhverv, tilflyttere og gæster i kommunen. Byerne skal være en fast base for hverdagslivet med forskellige boligformer, muligheder for uddannelse, indkøb, transport, arbejdsmuligheder, oplevelser, leg og rekreation, samt sportslige og kulturelle aktiviteter.

Byerne er alle meget forskellige, og det er en stor styrke. Her findes tre stationsbyer med forskellig historie, funktion og udtryk, og her findes landsbyer i det åbne land, som har hver deres særlige træk. Byrådet vil arbejde for, at byerne bevarer og udvikler deres særkender, og at de videreudvikler hver deres tydelige æstetiske og arkitektoniske profil. Det skal blandt andet komme til udtryk i byrum, rekreative områder og bygninger.

Disse særlige profiler skal med bystrategierne videreudvikles og fremhæves for at fremme bosætningen og tiltrække forskellige målgrupper. Bystrategierne sætter altså fokus på den specifikke udvikling, der skal ske i de enkelte byer. Byernes udvikling spiller derudover en vigtig rolle i forhold til kommunens samlede ambitioner, der blandt andet uddybes i Klimaplan 2030 og Udviklingsstrategi 2020-2032.

Bystrategierne er bygget op omkring en vision for, hvordan byen ser ud i 2033. Udviklingsprincipperne konkretiserer de veje, der skal tages i udviklingen for at nå visionen. For at være sikker på, at byerne udvikler sig i den ønskede retning, er der sat mål for 2025, som genbesøges, når Kommuneplan 2025 udarbejdes. En bagvedliggende kortlægning og analyse af byerne beskriver baggrunden for visionen.

Målene for 2025 understøtter visionerne for de enkelte byer. Det er dog vigtigt at understrege, at udviklingen af byerne samtidig skal efterleve de generelle mål om at skabe en velfungerende kommune. Byerne skal således overordnet bidrage til en bæredygtig udvikling, kommunes vækst og samtidig understøtte rammerne om det gode hverdags- og fritidsliv.