Kommunens største landsby
Sengeløse er i sin struktur, kerne og omgivelser præget af landbrugets udvikling, men rummer i dag meget mere. Byen er i kommuneplanen defineret som en øvrig by i byzone beliggende i kommunens nordlige del og rummer blandt andet skole, butik, kirke, kro, boliger, plejehjem samt erhvervsområde og flere institutioner.
Sengeløse er kommunens største landsby med 1.540 beboere i 2020, og befolkningstallet har været støt stigende de seneste år. Aldersgennemsnittet i Sengeløse er højere end for kommunen som helhed. Skoleprognose 2020-2032 viser forventning om et svagt faldende elevtal (500 – 474). I Landområde Nord – herunder i Sengeløse – er der en højere andel af familier med 2 og flere personer end i resten af kommunen og en stigende andel af husstande med 1 person. I samme område er der høje gennemsnitlige husstandsindkomster sammenlignet med resten af kommunen. Her er der også den højeste andel af borgere med en videregående uddannelse.
Sengeløse er en landsby, der er udbygget med blandt andet parcelhusområder i løbet af det forrige århundrede. Centralt i byen ligger gadekæret, kirken, en kro og en butik samt den middelalderlige landsbyforte. Her ligger også gårde samt en del huse fra før udskiftningen. Øst for landsbykernen findes områder med nyere parcelhuse og et tæt-lavt boligområde samt plejehjemmet. Vest for landsbykernen ligger skolen med tilhørende boldbaner, der følges af et håndværker- og industriområde samt et boligområde udbygget siden midten af 1960’erne. I den nordlige del af Sengeløse findes en række ”moselodder”, som i vid udstrækning er bebygget med parcelhuse. Her findes også et boligområde ved Vasekær udbygget siden 1960’erne. Umiddelbart nord for Sengeløse ligger den tidligere herregård Katrinebjerg, som i dag rummer et plejehjem. Herregårdslandskabet og en del af herregårdens bygninger og tilknyttede gårde og huse kan stadig ses i landskaberne nord for Sengeløse.
Frem mod 2033 udvikles Sengeløses grønne profil særligt igennem friluftspolitikken, hvori forbindelser til de omkringliggende landskaber kan forbedres, og der kan arbejdes med muligheder for omdannelse i enkelte områder. Herudover er der fokus på fastholdelse af detailhandel og byens kulturhistoriske præg.
Styrker | Svagheder |
En stærk landsby-identitet En bred vifte af servicetilbud i byen Stærkt landsbyfællesskab Naturlandskabet med de grønne og blå naturværdier i og omkring byen, Natura 2000-området, åer, enge, moser og gadekær Kulturarvsværdier i det omgivende landskab samt i landsbykernen Kroen har en vigtig funktion som et af byens samlingssteder Mangfoldig boligprofil God dækning med institutioner og skole God infrastruktur og kollektiv trafik God udvikling i gennemsnitlig indkomst, uddannelsesgrad og boligpriser |
Der er begrænsede muligheder for at udvide landsbyens afgrænsning jf. Fingerplanen Stigende aldersgennemsnit, som også er højere end gennemsnittet for kommunen Stigende andel af husstande med kun 1 person Enkelte bidder af skolestier og rekreative stiforbindelser mangler Byens butik har snævre ydre rammer. En udvidelse vil kræve en relokalisering, som kan være svær at finde
|
Muligheder | Trusler |
Tendensen i samfundet om at flytte på landet vokser sig større og smitter af på Sengeløse, så byen opnår en større befolkningstilvækst Den historiske og grønne profil har potentiale til at blive endnu tydeligere ved eksempelvis forbindelser til Natura 2000-området Omdannelser af områder og bygninger kan skabe plads til faciliteter for fællesskab og aktiviteter samt bedre forbindelser til de omkringliggende landskaber |
Potentielle omlægninger i kollektiv trafik kan forringe byens trafikbetjening Befolkningsgrundlaget er faldende, hvilket kan have konsekvenser for skole, detailhandel og offentlig service Forudsætningerne for byens detailhandel kan ændre sig med den øgede internethandel, og hvis den gennemkørende trafik mindskes eller finder andre veje |
Byrådet har igangsat følgende planer.
Visionsplaner for bynær natur
Alle husstande i kommunens byområder skal indenfor 1 km. have bynær natur med en visionsplan. I Sengeløse betyder det, at der udarbejdes en visionsplan for Sengeløse Grusgrav.
Den historiske landsby med tilknyttede boligområder
Sengeløse er løbende udviklet og udbygget med parcelhuse og rækkehuse. Byen rummer i dag forskellige typer og størrelser af boliger og kan dermed danne rammen om borgernes hverdagsliv. Dog mangler specifikke boliger for unge og ældre til at imødekomme et igangværende generationsskifte.
Forbundet ad veje, men generet af gennemkørende trafik
Byen er betjent med infrastruktur både ad vej, cykelstier og rekreative stier. Der er kollektiv trafik (buslinjer) rundt i kommunen samt direkte til Høje Taastrup Station, hvortil det tager ca. et kvarter med bus. Disse går 1-2 gange i timen på hverdage. Det er et dilemma for byen, at butikken til dels lever af den gennemkørende trafik, men trafikken er på den anden side ikke et plus for bymiljøet. Vest for byen ligger den overordnede nord-sydgående Transportkorridor i Hovedstadsområdet, som potentielt kan rumme en forlængelse af Ring 5 mod Frederikssundsmotorvejen.
En landsby i det åbne land
Sengeløse ligger ved en af Fingerplanens grønne kiler. Det åbne land rundt om byen rummer stor natur og mange rekreative værdier. I byens nærområde mod nord findes et Natura 2000-område samt moser og engområder omkring Sengeløse Å. Mod syd løber Spang Å gennem Spang Ådal og forbi en række tidligere grusgravsområder, som er mere eller mindre retablerede, og nogle benyttes til forskellige erhvervsformål. Der mangler etablering af en forbindelse fra byen til Spang Å naturområde. Byen har derudover adgang til regionalt betydende naturområder som blandt andet Porsemose og Vestskoven.