Verdensmål

Byrådet arbejder for en Høje-Taastrup Kommune, der er bæredygtigt – både miljømæssigt, socialt og økonomisk - inspireret af FN’s verdensmål. Udviklingen er allerede begyndt med vedtagelse af Klimaplan 2030 udarbejdet i DK2020 samarbejdet. I klimaplanen er der fastsat en række ambitiøse mål, så Høje-Taastrup Kommune kan opnå netto-nul CO2-udledning senest i 2050. Klimaplanen udgør fundamentet for en politisk prioritering af de kommende års arbejde for at fremme en bæredygtig udvikling i kommunen.

Verdensmålene skal blandt andet mindske ulighed, sikre god uddannelse samt bedre sundhed og trivsel, økonomisk vækst, samt en forpligtende klima- og miljøindsats. Arbejdet med verdensmålene fremmer borgernes muligheder for at leve et sundt hverdagsliv - også for fremtidige generationer.

FN’s verdensmål består af 17 konkrete mål for bæredygtig udvikling, hvor nogle mål er særligt relevante for kommuneplanlægningen og byudviklingen, mens andre mål er mere relevante for øvrige politikker og strategier.

Kommuneplanens fire temaer understøtter forskellige verdensmål:

  • By, bolig og erhverv
  • Landskab, natur og friluftsliv
  • Trafik og mobilitet
  • Klima, energi og miljø

Læs mere om det enkelte verdensmål ved at klikke på ikonet.

Verdensmål 3, der skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper.

By, bolig og erhverv – her sikres det, at der planlægges for gode byområder med gode muligheder for forskellige aktiviteter og fællesskaber.

Landskab, natur og friluftsliv – her sikres det, at der er tilstrækkeligt med attraktive rekreative områder, og at adgangen til naturen forbedres.

Trafik og mobilitet – her sikres det, at forholdene for fodgængere og cyklister forbedres med fokus på trafiksikkerhed.

Verdensmål 6, der skal sikre adgang til rent drikkevand for alle, og at dette forvaltes bæredygtigt.

Klima, energi og miljø - her sikres det, at grundvandsinteresser indgår i byudviklingen.

Verdensmål 7, der skal sikre, at andelen af vedvarende energi øges.

Klima, energi og miljø - her sikres det, at solenergianlæg muliggøres.

Verdensmål 8, der skal sikre anstændige jobs og bæredygtig økonomisk vækst.

By, bolig og erhverv – her sikres det, at virksomheder har gode udviklingsmuligheder, og at det er attraktivt for nye virksomheder at placere sig i kommunen.

Verdensmål 9, der skal sikre pålidelig, bæredygtig og robust infrastruktur af høj kvalitet.

Trafik og mobilitet – her sikres det, at den trafikale infrastruktur udvikles hensigtsmæssigt i takt med byudviklingen med fokus på bæredygtige transportformer.

Verdensmål 11, der skal sikre bæredygtige byer og lokalsamfund.

By, bolig og erhverv – her sikres en hensigtsmæssig byudvikling med et bredt udbud af boligformer med respekt for kulturhistorien.

Landskab, natur og friluftsliv – her sikres det, at naturen og kulturmiljøer i landområdet beskyttes og styrkes.

Trafik og mobilitet - her sikres det, at bæredygtige transportformer prioriteres for at fremme brugen af elkøretøjer og kollektiv trafik samt gøre det attraktivt for cyklister og fodgængere.

Verdensmål 13, der skal sikre, at klimaforandringer og deres konsekvenser bekæmpes.

By, bolig og erhverv – her sikres det, at klimahensynet indgår i byudviklingen.

Klima, energi og miljø - her sikres det, at byudviklingen sker med hensyn til fremtidige udfordringer med kraftige regnhændelser og højtstående grundvand.

Verdensmål 15, der skal sikre en bæredygtig brug af økosystemer og modvirke tab af biodiversitet.

Landskab, natur og friluftsliv – her sikres det, at der udlægges flere områder til skov og natur, og at kvaliteten i de eksisterende områder forbedres.